Konsthallens logga
Tillbaka till  STARTSIDAN

 2017  2018  2019 jan-juni
 2019 juli-dec
 2020 jan-juni
 2020 juli-dec
 2021 jan-jun
 2021 juli-dec
 2022 jan-jun
 2022 juli-dec
 2023 jan-jun
 2023 juli-dec
 2024 jan-jun

Videobiblioteket innehåller inspelningar som oftast skett i samband med en vernissage eller liknande. Här är de inspelningar som gjordes under juli - december 2020.

Fönsterutställning 1 juli - 2 augusti
Under juli månad, när Konsthallen har stängt, visar vi en minimalistisk konstutställning i våra skyltfönster, som alltså kan avnjutas från Slottsgatan. 10 konstnärer visar här 15 konstverk. Konstnärerna är: Barbro Christoffersson, Bo Fredriksson, Ingela Bauer, Ingrid Enblom, Kiki Persson, Kina Enblom, Linda Hedendahl, Lotta Mattsson, Margret Haid och Marie Hektor. Videon är ett bildspel, där verken visas vid sidan av konstnärens namn, verkets titel och teknik.

Artmobile 8 - 23 augusti 2020
Denna video visar Artmobiles utställning NatureMorteArtFair, på Västerås Konsthall. 40 konstnärer deltar, dels från arrangerande föreningen ArtMobile, dels inbjudna konstnärer. Hela utställningen visas i videon med konstnärernas namn och verk, under de första 20 minuterna, därefter följer fördjupande intervjuer med 11 av utställarna, om deras konstverk, i 40 minuter. Videon i sin helhet blir därmed ca 1 timme lång. Det framgår att bakom varje konstverk finns mycket tankar hos konstnärerna. Utställningens tema Nature Morte engagerar både utställare och vernissagepublik. Videon är inspelad på vernissagedagen den 8 augusti 2020.

Dan Wid 29 augusti - 13 september 2020
Konstnären Dan Wid har återvänt till Västerås efter studier vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, och är nu verksam som konstnär i Västerås, och som lärare på Västerås Konstskola. Materialen i Wids utställning är fogskum i kombination med flera andra material. Utställningens titel är "Dysfunktionell symmetri". Så här beskriver Dan Wid sina konstverk: "Verken formas utefter slumpen, slumpen skapar således former som är unika, ju mer slumpen begränsas desto striktare formas skulpturerna. Detta är ett möte med funktion, slump och dysfunktionella strukturer.". I videon berättar Dan Wid om sina konst. Filmen är inspelad på vernissagedagen den 29 augusti 2020.

Lotta Mattsson 19 september - 4 oktober 2020
Vägskäl, så heter utställningen som konstnären Lotta Mattsson har skapat och berättar om i denna video. Utställningen handlar delvis om konstnärens egen utveckling, om att som kvinna våga ta stegen in mot okända horisonter. Men utställningen utgör också ett starkt inslag för kvinnors rättigheter i samhället, och ett avståndstagande mot det våld som kvinnor utsätts för, och som kan uppträda i många olika skepnader. I textilier och installationer, med broderiet som teknik, blandas estetiska alster med brutalare konstverk, som sammantaget spänner över ett stort känsloregister. Videon är inspelad på vernissagedagen den 19 september 2020.

Annika Hedermo 10 - 25 oktober 2020
I Annika Hedermos utställning "Målningar" visas en sammanhållen serie av konstverk, som först ger intryck av att bestå av ett skogligt landskapsmåleri. Men vid närmare betraktelse rymmer målningarna en djup symbolik från en slags livsvandring, där ett grundtema utgörs av brytpunkten mellan trygghet/otrygghet.
Hedermo är utbildad vid Konstfackskolan och arbetade därefter under ett antal decennier inom teaterns värld, i Stockholm och Västerås. Uppgifterna bestod bl a av scenografier, kostymuppdrag och rekvisitaframställning, alltså kreativa processer med konstnärliga beslut. Videon spelades in på vernissagedagen den 10/10 2020.

Kerstin Ljunghall 31 oktober - 15 november 2020
Konstnären och läkaren Kerstin Ljunghall visar i denna utställning målningar rika på både färg och form. Det tycks finnas en historia bakom varje målning, ibland mer uttalad ibland mer diffus. Influenserna kan komma från kraset när hon råkar kliva på ett gammalt fårkranium på Fårö, upprördheten över kriget i Syrien, eller över förtrycket i samband med homofobi. I målningarna vistas ett grundläggande kaos, men där finns också en stark vilja att skapa struktur, vilket kan tolkas som en korsbefruktning mellan hennes två discipliner. Hör henne själv berätta om sin konst i videon! Videon är filmad på vernissagedagen 31 oktober 2020.

 
Besöksadress: Gallerian, Sturegatan 12, 72213 Västerås       Postadress: Kopparbergsvägen 15, Box 33, 72213 Västerås

      sidan uppdaterad 2024-01-16 / tohbbe