Konsthallens logga
Tillbaka till  STARTSIDAN

 2017  2018  2019 jan-juni
 2019 juli-dec
 2020 jan-juni
 2020 juli-dec
 2021 jan-jun
 2021 juli-dec
 2022 jan-jun
 2022 juli-dec
 2023 jan-jun
 2023 juli-dec
 2024 jan-jun

Videobiblioteket innehåller inspelningar som oftast skett i samband med en vernissage eller liknande. Här är de inspelningar som gjordes under juli - dec 2022.

Västerås Konstnärsförenings medlemsutställning 10 - 21 december 2022
Denna Julutställning visar 42 verk av 26 konstnärer. Videon börjar med invigningen av utställningen, under de första 8 minuterna. Johnny Molton, Björn-Owe Andersson och Sandra Dupagé från Konsthallen berättar. Därefter visas en rundvandring bland konstverken fram till drygt 24 minuter in. Följt av prislistan under 1 minut. Därefter kommer trubaduren Ernesto Grande in med sång och gitarrmusik under 2,5 minuter.
Videon är 28 minuter lång och spelades in på vernissagedagen den 10 dec 2022.

Marie Hektor 12 – 27 november 2022
Livet med änglar och demoner, så kallar konstnären sin utställning. Den består av tre delar, mjukt avgränsade till varandra: En del för sorgen och mörkret, en del för ljuset och hoppet, en del för naturens storhet med sin läkande kraft. Marie Hektor är mångsidig i sitt materialval vilket ger utställningen en extra dimension. Hon rör sig i gränslandet mellan konst och konsthantverk, och vistas där med en god kännedom om vad de olika materialen kräver.
Videon är drygt 55 minuter lång.
 • 0 -7 min in inviger Johnny Molton i samtal med konstnären utställningen.
 • 7 – 23 min in tar poeten Per Helge över invigningen och läser egna dikter, varav en del inspirerat Marie till vissa av konstverken.
 • 23 – 44 min in vandrar kameran runt i utställningen.
 • 44 – 54 min in samtalar konstnären med Gunnar Forsman om sin konst.
 • I slutet av videon visas prislistan under 1 minut.
 • Filmen spelades in på vernissagedagen den 12 november 2022.

  Heba Al Akkad och Eva Olsson 22 oktober - 6 november 2022
  Denna utställning visar två konstnärer med helt olika uttryck, och som kanske just därför förmår skapa ett samförstånd och en helhet i denna gemensamma utställning.

  HEBA AL AKKAD: Genom produktion av konstverk som härrör från det dagliga livet, försöker jag dokumentera mitt minne för att skapa färgstarka visuella scener inom ramen för ett direkt och medvetet uttryck av ögonblicket utan förutsättning. Mina verk är psykologiska komponenter som är beroende av att förmedla verkligheten i min egen väg.

  EVA OLSSON: Mitt konstnärskap utgörs främst av teckning och måleri, där jag arbetar med linjen som en bärande beståndsdel i mitt bildskapande. Linjen har en säregen förmåga att berätta och skapa liv. Jag jobbar med tankar och reflektioner kring den tid vi lever i där jag utgår ifrån vardagliga händelser. Bilderna rör sig ofta kring begreppen positioner, tolerans och begränsningar.

  Videon är 1 tim 15 min lång. 0-22 min in invigs utställningen med konstnärerna närvarande. 22-41 min in filmas konstverken utan tal. 41-55 min in berättar Eva om sin konst. 55-73 min in berättar Heba om sin konst. Prislistan visas under 1 min i slutet av filmen. Videon är filmad på vernissagedagen 22 oktober 2022 i Konsthallen.

  Kerstin Neij 1 oktober - 16 oktober 2022
  "Screentryck är den teknik som genom åren har fascinerat mig mest. Att experimentera har alltid haft en framträdande plats i min arbetsprocess och fört mitt arbete vidare i skiftande material; papper, textil, plywood, emalj och kakel. I mitt sökande finns en kontinuitet; fragment ur tidigare bilder hämtas in i nya, sätter avtryck och går vidare. På detta sätt har mina bilder fått ett signum genom tiden.

  Projektet Hybrider utvecklade jag under corona pandemin, då man var isolerad och blev ”matad” med död och muterande virus. Hybridserien är gjord i tekniken Cyanotypi på fiberväv, det är en gammal fotografisk teknik (från 1845) som jag under några år har experimenterat med. I min konstnärliga ”resa” har jag alltid varit nyfiken och testat flertal olika material och tekniker och sökt dess möjlighet till uttryck / gestaltning. På utställningen i Västerås Konsthall presenterar jag textil, grafik och Cyanotypi".

  Videon är 39 minuter lång. Under halva filmen berättar Kerstin Neij om sitt konstnärsskap. Därefter följer en rundvandring bland de utställda alstren. I slutet visas prislistan under 1 minut. Videon spelades in på vernissagedagen den 1 oktober 2022.

  Västerås Konstnärsförenings medlemsutställning 17 - 25 september 2022
  Med vernissage på Kulturnattens dag i Västerås visar Konsthallen en samlingsutställning. 28 medlemmar i Konstnärsföreningen medverkar. Vitt skilda tekniker återspeglas i konstnärernas olika arbetssätt. Invigningsanförandena slutar vid 12 minuter in. Därefter visas konstverken i en rundvandringen genom utställningen.
  Videon är 36 minuter lång och spelades in på vernissagen/Kulturnatten 17/9 2022.

  Lena Björkman 27 augusti - 11 september 2022
  Glas och Silver är namnet på Lena Björkmans utställning. Hon är verksam i sin ateljé på Ängsö utanför Västerås, där hon också har kursverksamhet. I utställningens konstglas återfinns ett stiliserat formspråk som kombineras med starka färger. I silversmyckena ser vi ofta infästningar av olika material.

  Under videons första 12 minuter presenteras utställningen och konstnären berättar om sin konst. Därefter spelar Pär Wedin i bild på instrumentet Hang under 6 minuter. 18 minuter in startar en rundvandring bland konsten. I slutet vid 30 minuter in visas prislistan under 1 minut.
  Videon spelades in på vernissagedagen den 27 augusti 2022.

  Konstpolitisk debatt i Region Västmanland 24 augusti 2022 - del 1
  Vad vill de regionala partierna med sin kulturpolitik? Region Västmanlands kulturpolitiker (en från varje parti) inbjöds rubricerat datum till en konstpolitisk debatt, på Aguélimuseet i Sala kl 18.00 till 20.30. Debatten spelades in i 2 videos, och det här är video 1.

  Arrangör av debatten var NÄTVERKET KONST I VÄSTMANLAND. Nätverkets medlemmar är KRO Västmanland, Konstfrämjandet Västmanland, Västerås Konstnärsförening / Västerås Konsthall, Västerås Kolektivverkstad, Västerås Konstmuseum, Västerås Konstmuseum, Västerås Konstskola, ABF Västerås, KC-Mitt, med flera. Nätverket växer.
  Konstpolitisk debatt i Region Västmanland 24 augusti 2022 - del 2
  Vad vill de regionala partierna med sin kulturpolitik? Region Västmanlands kulturpolitiker (en från varje parti) inbjöds rubricerat datum till en konstpolitisk debatt, på Aguélimuseet i Sala kl 18.00 till 20.30. Debatten spelades in i 2 videos, och det här är video 2.

  Arrangör av debatten var NÄTVERKET KONST I VÄSTMANLAND. Nätverkets medlemmar är KRO Västmanland, Konstfrämjandet Västmanland, Västerås Konstnärsförening / Västerås Konsthall, Västerås Kolektivverkstad, Västerås Konstmuseum, Västerås Konstmuseum, Västerås Konstskola, ABF Västerås, KC-Mitt, med flera. Nätverket växer.

  Konstpolitisk debatt i Västerås 18 augusti 2022 - del 1
  Vad vill de lokala partierna med sin kulturpolitik? Västerås stads kulturpolitiker (en från varje parti) inbjöds rubricerat datum till en konstpolitisk debatt, på biografen Elektra i Västerås kl 18.00 till 20.45. Debatten spelades in i 2 videos, och det här är video 1.

  Arrangör av debatten var NÄTVERKET KONST I VÄSTMANLAND. Nätverkets medlemmar är KRO Västmanland, Konstfrämjandet Västmanland, Västerås Konstnärsförening / Västerås Konsthall, Västerås Kolektivverkstad, Västerås Konstmuseum, Västerås Konstskola, ABF Västerås, KC-Mitt, med flera. Nätverket växer
  Konstpolitisk debatt i Västerås 18 augusti 2022 - del 2
  Vad vill de lokala partierna med sin kulturpolitik? Västerås stads kulturpolitiker (en från varje parti) inbjöds rubricerat datum till en konstpolitisk debatt, på biografen Elektra i Västerås kl 18.00 till 20.45. Debatten spelades in i 2 videos, och det här är video 2.

  Arrangör av debatten var NÄTVERKET KONST I VÄSTMANLAND. Nätverkets medlemmar är KRO Västmanland, Konstfrämjandet Västmanland, Västerås Konstnärsförening / Västerås Konsthall, Västerås Kolektivverkstad, Västerås Konstmuseum, Västerås Konstmuseum, Västerås Konstskola, ABF Västerås, KC-Mitt, med flera. Nätverket växer.

  ArtMobile ArtFair 6 augusti - 21 augusti 2022
  ArtMobile är en konstnärsgrupp som driver ett mobilt galleri för samtida konst i Västerås. De ordnar utställningar och deltar i olika konstnärliga projekt. ArtMobile lyfter fram olika former av konstnärliga uttryck på vanliga och ovanliga platser.
  Varje år anordnar ArtMobile en ArtFair, till den bjuds även konstnärer med Västeråsanknytning in att delta med varsitt verk. ArtFair startade 2010 då under namnet OpenArt. Sedan utställningen bytte namn till ArtFair har ArtMobile valt att presentera ett tema för varje ArtFair för konstnärerna att skapa konst runt.
  I år tar ArtFair för sitt tema avstamp i Hieronymus Boschs målning från ca år 1510, benämnd Lustarnas Trädgård. Hieronymus skildrade i surrealistisk anda bland annat lust och ondska och helvete, och skapade därvid fantasifulla demoner, halvmänniskor och maskiner.
  34 utställare har i skiftande tekniker bidragit till denna utställning. Vissa följer temat mer bokstavligt, en del väljer att ta temat till modernare uttryck. Sammantaget har detta lett till en spännande utställning med stor spännvidd.
  Videon är filmad på vernissagedagen av Gunnar Forsman från Västerås Konsthall.

   
  Besöksadress: Gallerian, Sturegatan 12, 72213 Västerås       Postadress: Kopparbergsvägen 15, Box 33, 72213 Västerås

        sidan uppdaterad 2024-01-16 / tohbbe