Konsthallens logga
Tillbaka till  STARTSIDAN

 2017  2018  2019 jan-juni
 2019 juli-dec
 2020 jan-juni
 2020 juli-dec
 2021 jan-jun
 2021 juli-dec
 2022 jan-jun
 2022 juli-dec
 2023 jan-jun
 2023 juli-dec
 2024 jan-jun

Videobiblioteket innehåller inspelningar som oftast skett i samband med en vernissage eller liknande. Här är de inspelningar som gjordes under juli - december 2023.

Vänföreningen Västerås Konsthall 8 - 14 december 2023

I vänföreningens utställning ingår 37 målningar och teckningar av 16 medlemmar. Utställningen är inte en försäljningsutställning. Vid intresse för köp, ta kontakt direkt med respektive konstnär!

Videon är drygt 17 minuter lång och spelades in på vernissagedagen den 8 december 2023.


KONSTIGT-BRA Västerås Konsthall 25/11 – 3/12 2023

Så här beskriver Konstigt-Bra sig själva: Vi representerar en ungdomsförening som arbetar för att främja ungas rättigheter att skapa och visa konstnärliga uttryck på allmänna platser, och att vara involverade i att organisera och medverka i olika utställningar och evenemang. Vi tror att ungdomar inte får tillräckligt med möjligheter att sätta sina konstnärliga förmågor på display. Genom att vara en del av denna förening kan individer mellan 15 och 25 år delta i utställningar utan kostnad.

Videon är 49 minuter lång, och spelades in på vernissagedagen den 25 november 2023.Ingela Bauer 28 oktober – 12 november 2023

”Jag arbetar med att kombinera högtryck, screen- och djuptryck och fotopolymér med måleri på papper eller duk. Jag jobbar med en närsynthet till naturen, jag går nära och inte för fort. I naturen ser jag nya mönster, det lilla som är så viktigt för att det stora ska kunna överleva.”.
Så berättar konstnären själv om sin konst: Mer info: https://ingelabauer.se/

Videon är drygt 32 minuter lång och spelades in på vernissagedagen den 28 oktober 2023. I videon berättar konstnären om sin konst och sin konstnärliga inspiration.


Jarl Hohenthal 7 oktober – 22 oktober 2023

”Efter min utbildning på Riksglas-skolan Orrefors/Pukeberg i Småland, har jag arbetat på olika glasstudior och med många olika glaskonstnärer. Att resa och arbeta som hantverkare har hjälpt mig enormt inom teknik och hantverksskicklighet. Detta reflekterar sig i min konst och mitt konstnärliga uttryck, där hantverkskvalité och teknik har en stor betydelse. Jag arbetar nu mitt sjätte år i min egna glasstudio i Dalsbruk på Kimitoön Finland.

Med min 10 åriga erfarenhet inom glas har jag lyckats tekniskt och hantverksmässigt kombinera teknik med konst. Mitt nya uttryck har en mer berättande och kommunikativ historia med betraktaren samtidigt som det döljer en avancerad hantverksskicklighet i bakgrunden.”.

Videon är 38 minuter lång, och spelades in på vernissagedagen den 7 oktober 2023.


Medlemsutställning Västerås Konstnärsförening 16 september – 1 november 2023

Utställningens vernissage var en del av Västerås Kulturnatt och besöktes på vernissagedagen (framförallt kvällen) av 498 personer.

23 av medlemmarna i Konstnärsföreningen deltar i denna samlingsutställning. Teknikerna är många; torrpastell, olja, akvarell, akryl, gouache, serigrafi, glas, keramik, betong, järn, papier maché, broderi, etc. Uttrycken varierar av naturliga skäl stort, men genom pauseringar i hängningen så håller utställningen ändå ihop.

Videon är 51 minuter lång, och i början av den finns en innehållsförteckning.
Se hela videon eller bara det avsnitt du är nyfiken på!
Videon spelades in på vernissagedagen den 16 september 2023.


Åsa Peck 26 augusti – 10 sepember 2023

Konstnären berättar om sin konst: ”Varje påbörjad målning öppnar ett fönster till en ny okänd plats. Jag ser paralleller i bildskapandet med tillkomst av musik – ett sätt att förmedla olika stämningar. Jag balanserar mellan det planerade och det intuitiva. Utgångspunkten är landskapet och inspiration från naturens färger.”.

Åsa Peck är målare med utbildning från Hovedskous målarskola, Göteborg, University of Massachusetts och Konsthögskolan i Holbaek, Danmark. Hon har även en Master of Fine Arts examen i Textilkonst från HDK i Göteborg. Hennes verk har under de senaste åren bland andra visats av Ingela S Gallery, Stockholm, Galleri Blå, Linköping, Väsby Konsthall, Stenhusets konsthall, Västerås Konstmuseum och Galleri Nord Örebro. Bland de många tidigare utställningarna kan nämnas Svenska Ambassaden i Tokyo.

I videons början finns en innehållsförteckning med tidsangivelse för de olika klippen.
Videon spelades in på vernissagedagen den 26 augusti 2023.


ArtFairAbstrakt 5 augusti – 20 augusti 2023

Konstnärer har i alla tider sökt tolka abstraktionens inre väsen. Ett av många exempel på det är framlidne västeråskonstnären Birger Halling, som 1971 skrev följande, inför sin då förestående utställning på Västerås Konstnärsförening: ”Tendenser inom delar av det nyare måleriet att få ut angelägen stimulans för bildgestaltningen ur häftigheten eller nyckfullheten i 'målningsakten' förstod jag den gången jag 'såg' hur min palett – en liten masonitbit – blev 'vackrare' än den tavla jag arbetade på.”.

ArtMobile består av en mindre grupp konstnärer, som nu 2023, inför utställningen på Västerås Konsthall med abstrakt konst, har bjudit in flera andra konstnärer att delta. Resultatet har blivit en varierad utställning på temat, där 39 konstnärer deltar, alla utifrån sina egna personliga referenser. Affischen är producerad av en AI-robot, efter givna instruktioner.

En innehållsförteckning för alla avsnitten i videon ligger som första klipp i filmen, och visas i 30 sek. 7 slumpmässigt valda konstnärer berättar lite fördjupat om sitt konstverk i videon. Gå till det avsnitt du vill se, eller se hela filmen!

Videon filmades på vernissagedagen den 5 augusti 2023


 
Besöksadress: Gallerian, Sturegatan 12, 72213 Västerås       Postadress: Kopparbergsvägen 15, Box 33, 72213 Västerås

      sidan uppdaterad 2024-01-16 / tohbbe